wódka/nalewki

Kwestia wynalezienia wódki jest dość sporna. Od lat pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa dyskusja na temat wynalezienia wódki. Według podań w XVI wieku do destylacji alkoholu użyto zboża. Każdy kraj wówczas zaczął produkować trunki z użyciem własnych zbóż i w taki sposób w Szkocji używając słodu jęczmiennego pojawiła się whisky, w Anglii gin, a w Polsce okowita. Do polskich alkoholi z pewnością możemy zaliczyć również nalewki, które produkowane są z owoców, kwiatów, korzeni i ziół i zawierają zazwyczaj 40-45% alkoholu. Oprócz Polaków i Rosjan, którzy uważani są za prekursorów wódki, z niektórych źródeł możemy dowiedzieć się, że wódkę wynaleźli Szwedzi. Pewnym jest jednak, że aż do XVI wieku spirytus traktowano jako lekarstwo. 

Jak powstaje wódka?

Wódka wytwarzana jest z różnych składników, najczęściej zboża lub ziemniaków. W Polsce ograniczenie do tych dwóch surowców zostało wprowadzone w 1924 roku w ustawie o monopolu spirytusowym, jednak obecnie nie obowiązuje. W pierwszej połowie XX wieku w produkcji czystej wódki w Polsce dominowały ziemniaki. Obecnie używa się zbóż, szczególnie żyta, ale także pszenżyta, pszenicy, kukurydzy i jęczmienia. 

Pierwszym etapem produkcji wódki jest oczyszczenie surowców z zanieczyszczeń. Zboża nie są myte, a przedmuchiwane, aby oddzielić zanieczyszczenia od ziaren. Ziemniaki natomiast myje się w specjalnych rynnach, a następnie paruje. Wysoka temperatura pozwala nie tylko pozbyć się wody z surowca, ale również uwolnić skrobię, która następnie musi być rozłożona do cukrów prostych. Ten proces to zacieranie, które odbywa się w kadziach zaciernych. Upłynniony zacier schładza się do temperatury 30-35 stopni Celsjusza, a następnie dodaje się do niego drożdże, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Następnie mieszanina poddawana jest kilkukrotnej destylacji i w większości przypadków rektyfikacji. Nierektyfikowany spirytus używany jest do produkcji m.in. Starki i śliwowicy

Wódka występuje w szerokiej gamie odmian i smaków, które można łatwo dopasować do potrzeb każdego indywidualnego smaku. W ostatnich latach przybyło licznych producentów wysokiej jakości trunku i obecnie istnieje wiele nowoczesnych technik produkcji wódek, co sprawia, że sama jakość napoju stale rośnie. Wódki te mają charakterystyczne cechy smakowe i aromatyczne, które czynią je popularnymi wśród miłośników wina. W zależności od rodzaju alkoholu, z jakiego są produkowane, mogą mieć również inne cechy smakowe i aromatyczne. Najpopularniejsze typy wódki produkowane są na bazie żyta lub pszenicy. Trunki mogą być podawane na lodzie lub bez lodu, dodane do drinka lub spożywane solo. Jest to naprawdę uniwersalny trunek i istnieje wiele sposobów na jego podanie. 

Nalewki

Nalewka to rodzaj alkoholu, który produkowany jest z owoców, korzeni, ziół, a nawet kwiatów. Proces tworzenia tego trunku obejmuje macerację poprzez zalanie tych składników alkoholem. Najczęściej nalewki są rozcieńczane z wodą, aby zmniejszyć ich moc i dodać im smaku. Nalewki mają również swoje tradycyjne receptury i szlachetne domowe odmiany. Zazwyczaj są one podawane jako aperitif lub na deser, ale można je również uzupełnić drinkiem, koktajlem lub lemoniadą. Najczęściej nalewki ulepszane są przez dodanie cukru lub miodu, aby dodać im smaku i słodyczy. Jednak najlepiej smakują te z jak najmniejszej ilości składników.
Nalewki to doskonała alternatywa dla tych, którzy chcą sięgnąć po coś więcej niż tradycyjne napoje alkoholowe. Ich unikalne smaki i aromaty sprawiają, że są one bardzo popularne w całej Europie. Nalewki są również łatwe do przygotowania w domu, dzięki czemu można je przygotować, gdy tylko masz ochotę na coś innego niż tradycyjny alkohol. Ponadto, istnieje wiele przepisów na robienie nalewek, więc bez problemu możesz znaleźć odpowiedni dla twoich potrzeb i upodobań smakowych. 

Polskie alkohole

Wódki i nalewki można śmiało uznać za polskie alkohole. Polska wódka jest słynna na całym świecie. Nazwy nadawane wódkom często odnoszą się do miejsc i postaci ważnych dla polskiej historii i kultury. W gamie naszych rodzimych wódek znalazły m.in. się Batory, Biała Dama, Chopin, Copernicus, Pan Tadeusz, Sobieski, Soplica, Zawisza Czarny czy Żubrówka. Polska wódka uznawana jest przez degustatorów na całym świecie i zdobywa międzynarodowe wyróżnienia. Wódka jest dla nas również ważnym produktem eksportowym. Wartość jej eksportu wyniosła w 2021 roku niemal 482 mln polskich złotych (wstępne dane GUS). 

Polskie nalewki na bazie staropolskich przepisów również są wyśmienite, a przede wszystkim regionalne. Najpopularniejszymi producentami polskich nalewek są Krakowski Kredens i Nalewki Staropolskie

Filtry:

Cena

  • 46,00 zł - 1 290,00 zł

Aktywne filtry:

Połączenie tradycji norweskiej i nowoczesności. Czysta woda i wyselekcjonowane zboże zapewniają subtelny smak z nutami kwiatowymi i lekką słodyczą. Doskonała solo lub w koktajlach. Wyjątkowy wybór dla koneserów.

Cena 69,00 zł

Wódka klasy premium z najczystszej wody źródlanej i najwyższej klasy składników. Idealna jako aperitif, łagodna z podkreślonymi zbożowymi nutami i delikatnym kwiatowym niuansem.

Cena 89,00 zł

Gorzelnia Chopin wyczarowała luksusowy eliksir dla smakoszy wyjątkowych doznań. Z młodych ziemniaków Mazowsza powstała kompozycja delikatności, w jasnej barwie uosabiająca elegancję i wyrafinowanie. Ekskluzywna limitowana edycja dla koneserów.

Cena 249,00 zł

Nazywana "królową wódek" z tradycją sięgającą XV wieku, ta wytrawna wódka zbożowa to połączenie dziejów i smaków. Drewno dębowe nadaje słodkie tony i złociste refleksy. Odkryj wyjątkowość w każdym łyku, wydobytą z długiego leżakowania.

Cena 1 290,00 zł