tequila

Tequila to orzeźwiający trunek, który wylewany do kieliszka wzbudza skojarzenia z gorącymi piaskami meksykańskiej pustyni. Ta gorąca i wytrawna mieszanka aromatów, to esencja kultury i tradycji Meksyku. Jest destylowanym napojem alkoholowym otrzymywanym z soku agawy niebieskiej, która jest uprawiana w regionie Jalisco w Meksyku. To właśnie tam, na słonecznych polach, agawa jest pielęgnowana przez lata, aż do momentu, gdy osiągnie pełną dojrzałość i zostanie ręcznie zbierana. Następnie jest gotowana, wyciskana i poddana procesowi fermentacji, a w końcu destylacji, aby otrzymać czysty alkohol. 

Tequila ma różne odmiany, w zależności od czasu dojrzewania w dębowych beczkach - od młodej, jasnej, ostrej i gorzkiej, po bardziej stonowaną, złożoną i delikatną, z nutami wanilii i dębu.

Tequila to napój, który od lat towarzyszy meksykańskim kulturom i tradycjom. Są nią związane opowieści o żołnierzach i rewolucjonistach, a także o fiestach i radosnych imprezach. Dla wielu ludzi na całym świecie, picie tequili to sposób na relaks, wypoczynek i radość z życia.

Skąd pochodzi tequila?

Historia powstania tequili sięga czasów prekolumbijskich, kiedy to azteckie plemiona na terenach dzisiejszego Meksyku korzystały z agawy jako źródła pożywienia i surowca do produkcji tkanin. Już wtedy wiadomo było, że fermentowany sok agawy może stanowić trunek o działaniu psychoaktywnym. Jednak dopiero w XVI wieku hiszpańscy kolonizatorzy, w celu zastąpienia europejskich trunków lokalnymi, zaczęli rozwijać przemysł produkcji tequili. Z czasem, dzięki rozwijającym się technikom destylacji i starzenia w beczkach, tequila zyskała na jakości i popularności.

W 1758 roku powstała pierwsza oficjalna destylarnia tequili w miejscowości Jalisco, a w 1795 roku Jose Cuervo uzyskał pierwszą licencję na produkcję tequili. W kolejnych latach produkcja tequili zaczęła się rozwijać, a jej smak i jakość stały się symbolem meksykańskiej kultury i tradycji. W 1902 roku powstała pierwsza spółka eksportowa, co pozwoliło na wprowadzenie tequili na rynki światowe. Tequila została ustanowiona narodowym napojem Meksyku w 1974 roku.

Jak pić tequilę?

W Polsce najczęściej pije się tequilę w kieliszkach na 2 sposoby. Najbardziej powszechny jest ten z solą i cytryną lub limonką. Kolejny - z cynamonem i pomarańczą. W obu przypadkach pijący najpierw zlizuje sól lub cynamon nasypane na złączenie kciuka i palca wskazującego, a następnie wypija zawartość kieliszka i zagryza cytryną, limonką lub pomarańczą. 

W Meksyku tequilę pije się tradycyjnie z sangritą, czyli sokiem pomidorowym z dodatkami, którymi są najczęściej sok z limonki, sok pomarańczowy lub pikantne przyprawy. Tequila jest również podstawą wielu koktajli, np. margarity czy tequila sunrise.

Najlepsze tequile

Wybór najlepszej tequili zależy w dużej mierze od osobistych preferencji smakowych, a także od indywidualnych budżetów. Jednak te najbardziej znane to:

Casa Dragones - jedna z najbardziej luksusowych tequili, destylowana z ręcznie zbieranych agaw niebieskich.

Don Julio - bardzo popularna marka tequili, która oferuje szeroki wybór destylatów, w tym tequilę añejo i tequilę reposado.

Patrón - marka oferująca różne rodzaje tequili, w tym ultra-premium tequilę Gran Patrón Burdeos.

Fortaleza - marka tequili produkująca tequilę w tradycyjny sposób, bez użycia maszyn, a jedynie ręcznie.

Padre Azul - marka oferująca unikalne butelki i bogate, złożone smaki tequili.

Oczywiście, istnieje wiele innych marek tequili, które mogą również być doskonałym wyborem, a wybór najlepszej zależy od indywidualnych upodobań smakowych i budżetu.

Aktywne filtry:

Tequila Salitos Silver to autentyczny trunek z meksykańskiego Jalisco, wyprodukowany z najwyższej jakości agawy błękitnej. Charakteryzuje się mocnym, intensywnym smakiem z nutami owoców cytrusowych i lekkim pieprzem. Design butelki, zdobiony dwiema czaszkami, nawiązuje do meksykańskiej kultury. Salitos Silver to nie tylko wyjątkowy trunek, lecz także owoc długiej tradycji i pasji do doskonałego smaku.

Cena 135,00 zł

Tequila Salitos Gold to klasyczny trunek z najszlachetniejszej odmiany agawy Blue Weber. Po dwukrotnej destylacji i dojrzewaniu w dębowych beczkach, uzyskuje złocistą barwę i łagodniejszy smak. Idealna do shotów i drinków, Salitos Gold wyróżnia się nietuzinkowym designem butelki, a jej historia rozpoczęła się od malowniczej miejscowości w stanie Jalisco.

Cena 139,00 zł