rum
Rum to alkohol, który jest często niedoceniany. Jego smak i zapach są orzeźwiające, a jego bogata historia sprawia, że jest wyjątkowym napojem. Rum powstał w XVI wieku na Karaibach i od tego czasu stał się ulubionym trunkiem marynarzy i piratów.
Dzisiaj rum dostępny jest w różnych rodzajach - od lekkich i słodkich do ciężkich i ostrych. Najlepsze rodzaje rumu produkowane są na Jamajce, Dominikanie, Kubie oraz Trynidadzie i Tobago. Istnieje także bardzo popularna kategoria rumu zwanego "rum spiced", który ma naturalny aromat cynamonu, goździków i innych aromatycznych przypraw.
Jak powstaje rum?
Początki rumu sięgają czasów antycznych, a pochodzi on najprawdopodobniej z Chin i Indii. Do Europy trafił dzięki Arabom i zyskał uznanie. W Hiszpanii zaczęto uprawiać trzcinę cukrową, a Krzysztof Kolumb zabrał jej sadzonki ze sobą podczas drugiej wyprawy. Okazało się, że klimat w rejonie Morza Karaibskiego niezwykle sprzyja tej roślinie i w XVII wieku rozpoczęto tam masową produkcję. Popularność tego trunku na Karaibach bardzo szybko zyskała rozgłos również w kolonialnej Ameryce. W Europie natomiast podjęto próbę rozpoczęcia produkcji alkoholu na bazie buraków cukrowych, który miał przypominać rum.
Produkcja rumu różni się od innych napojów spirytusowych. Nie ma ściśle określonych zasad przygotowywania mieszanki. Proces wytwarzania tego aromatycznego alkoholu zależy głównie od miejsca jego wytwarzania. Rum produkowany jest z melasy z dodatkiem drożdży i wody w celu rozpoczęcia fermentacji. Destylacja natomiast odbywa się w kolumnie rektyfikacyjnej, a niektórzy producenci używają do tego procesu alembików, dzięki którym można uzyskać jego pełny smak. Kolejnym etapem jest dojrzewanie. Wiele krajów wymaga, aby rum dojrzewał co najmniej rok. Proces ten odbywa się w drewnianych beczkach z różnych gatunków drewna, np. rum z beczek dębowych jest ciemnej barwy. Trunek ten dojrzewa bardzo szybko dzięki tropikalnemu klimatowi. Dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany, aby miał jednolity kolor i smak.
Klasyfikacja rumu jest niczym innym jak podział kolonialny Karaibów. Wyróżnia się styl angielski - najbardziej ciężki, intensywny z długim procesem fermentacji. Produkowany jest na Jamajce, Barbadosie i Belize. Kolejnym stylem jest rum francuski, który produkowany jest ze świeżego soku z trzciny cukrowej i nazywany jest rzemieślniczym. Wytwarza się go na Maderze, Martynice i Gwadelupie. Ostatnim jest rum hiszpański, który ma krótki okres fermentacji i lekki smak z korzennymi nutami. Taki rum produkowany jest w Dominikanie, Gwatemali oraz Wenezueli.
Jeśli natomiast mowa o rodzajach rumu to tych jest więcej niż jego styli. Wyróżnia się rum biały, który ma łagodny smak i najczęściej służy jako baza koktajli. Bursztynowy rum, nazywany także złotym zawdzięcza swój kolor beczce, w której dojrzewa. Ciemny, który określa się również jako czarny ma mocny smak i aromat, używany często w kuchni. Aromatyzowany rum z dodatkami pomarańczy lub kokosa jest stosunkowo lekki, a jego zawartość alkoholu to mniej niż 40%. Rum overproof jest natomiast ostrym w smaku trunkiem o zawartości alkoholu 60-80%.
Jak powinno się pić rum?
Rum jest często wykorzystywany do produkcji koktajli i drinków. Popularne drinki alkoholowe na bazie rumu to między innymi Piña Colada, Mojito i Daiquiri. Rum można również spożywać samodzielnie lub z lodem, co daje słodko-gorzki smak. Niedocenianym urokiem rumu jest jego delikatna goryczka - jej odczucia są szczególnie intensywne po zamieszaniu go z lodem.
Rum to uniwersalny alkohol, który nadaje się na każdą okazję - czy to spotkanie ze znajomymi, romantyczna randka czy wieczór w domowym zaciszu. Możesz go mieszać z innymi alkoholami, robić drinki lub po prostu pić z lodem. W przeciwieństwie do niektórych słodkich napojów alkoholowych, rum jest bardzo delikatny dla podniebienia; jego lekka goryczka i słodkie aromaty sprawiają, że smakuje on doskonale i oferuje subtelne aromaty.
Aktywne filtry:
Cihuatan Nikte to trunek, który zasługuje na uznanie wśród koneserów tego rodzaju alkoholi. Pełen smaków i aromatów.
Trunek na bazie 12-letniego rumu Cubaney z dodanymi macerowanymi winogronami, które nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Jeden z najpopularniejszych rumów Cubaney, niejednokrotnie doceniany i nagradzany. Zachwyca nutami dębiny, karmelu i owoców tropikalnych.
Lekki, delikatny rum stanowiący połączenie likieru z melasy oraz soku i skórki pomarańczy. Popularny wśród kobiet. Świetnie smakuje na kostkach lodu.
8-letni rum dojrzewający w dębowych beczkach o aromacie skórki pomarańczowej i wanilii. Uważany za jeden z najlepszych rumów na świecie.
Rum dojrzewający ponad 21 lat w dębowych beczkach. Bogaty w aromatyczne nuty karmelu, wanilii i owoców cytrusowych.
Rum dojrzewający ponad 15 lat o słodkim i świeżym aromacie z kakao, trzciną cukrową i owocami tropikalnymi oraz wyczuwalną dębiną na finiszu.
Lekko słodki rum dojrzewający przez ponad 12 lat w beczkach z dębu amerykańskiego. Proces ten nadaje trunkowi przyjemny aromat i zwiększa jego moc.
Aromatyczny rum z wyczuwalnymi owocami tropikalnymi, kokosem, syropem trzcinowym oraz słodkimi przyprawami.
Dominikański rum dojrzewający do 17 lat o zachwycającym aromacie tropikalnych owoców i kwiatów oraz smaku karmelu, masła i moreli.
Szlachetny rum dojrzewający w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Pełen aromatu przypraw, karmelu i słodkiej wanilii.
Rum z Dominikany, dojrzewający przez kilka miesięcy w beczkach po whisky. Oferuje złożone smaki i aromaty egzotycznych przypraw, karmelu, orzechów i wanilii.
Dominikański rum pełny aromatów, które zyskał dzięki dojrzewaniu w beczkach po wyselekcjonowanym porto. Zachwyca aromatem dębiny, orzechów i wanilii.