rum

Rum to alkohol, który jest często niedoceniany. Jego smak i zapach są orzeźwiające, a jego bogata historia sprawia, że jest wyjątkowym napojem. Rum powstał w XVI wieku na Karaibach i od tego czasu stał się ulubionym trunkiem marynarzy i piratów.
Dzisiaj rum dostępny jest w różnych rodzajach - od lekkich i słodkich do ciężkich i ostrych. Najlepsze rodzaje rumu produkowane są na Jamajce, Dominikanie, Kubie oraz Trynidadzie i Tobago. Istnieje także bardzo popularna kategoria rumu zwanego "rum spiced", który ma naturalny aromat cynamonu, goździków i innych aromatycznych przypraw. 

Jak powstaje rum?

Początki rumu sięgają czasów antycznych, a pochodzi on najprawdopodobniej z Chin i Indii. Do Europy trafił dzięki Arabom i zyskał uznanie. W Hiszpanii zaczęto uprawiać trzcinę cukrową, a Krzysztof Kolumb zabrał jej sadzonki ze sobą podczas drugiej wyprawy. Okazało się, że klimat w rejonie Morza Karaibskiego niezwykle sprzyja tej roślinie i w XVII wieku rozpoczęto tam masową produkcję. Popularność tego trunku na Karaibach bardzo szybko zyskała rozgłos również w kolonialnej Ameryce. W Europie natomiast podjęto próbę rozpoczęcia produkcji alkoholu na bazie buraków cukrowych, który miał przypominać rum. 

Produkcja rumu różni się od innych napojów spirytusowych. Nie ma ściśle określonych zasad przygotowywania mieszanki. Proces wytwarzania tego aromatycznego alkoholu zależy głównie od miejsca jego wytwarzania. Rum produkowany jest z melasy z dodatkiem drożdży i wody w celu rozpoczęcia fermentacji. Destylacja natomiast odbywa się w kolumnie rektyfikacyjnej, a niektórzy producenci używają do tego procesu alembików, dzięki którym można uzyskać jego pełny smak. Kolejnym etapem jest dojrzewanie. Wiele krajów wymaga, aby rum dojrzewał co najmniej rok. Proces ten odbywa się w drewnianych beczkach z różnych gatunków drewna, np. rum z beczek dębowych jest ciemnej barwy. Trunek ten dojrzewa bardzo szybko dzięki tropikalnemu klimatowi. Dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany, aby miał jednolity kolor i smak. 

Klasyfikacja rumu jest niczym innym jak podział kolonialny Karaibów. Wyróżnia się styl angielski - najbardziej ciężki, intensywny z długim procesem fermentacji. Produkowany jest na Jamajce, Barbadosie i Belize. Kolejnym stylem jest rum francuski, który produkowany jest ze świeżego soku z trzciny cukrowej i nazywany jest rzemieślniczym. Wytwarza się go na Maderze, Martynice i Gwadelupie. Ostatnim jest rum hiszpański, który ma krótki okres fermentacji i lekki smak z korzennymi nutami. Taki rum produkowany jest w Dominikanie, Gwatemali oraz Wenezueli. 

Jeśli natomiast mowa o rodzajach rumu to tych jest więcej niż jego styli. Wyróżnia się rum biały, który ma łagodny smak i najczęściej służy jako baza koktajli. Bursztynowy rum, nazywany także złotym zawdzięcza swój kolor beczce, w której dojrzewa. Ciemny, który określa się również jako czarny ma mocny smak i aromat, używany często w kuchni. Aromatyzowany rum z dodatkami pomarańczy lub kokosa jest stosunkowo lekki, a jego zawartość alkoholu to mniej niż 40%. Rum overproof jest natomiast ostrym w smaku trunkiem o zawartości alkoholu 60-80%.

Jak powinno się pić rum?

Rum jest często wykorzystywany do produkcji koktajli i drinków. Popularne drinki alkoholowe na bazie rumu to między innymi Piña Colada, Mojito i Daiquiri. Rum można również spożywać samodzielnie lub z lodem, co daje słodko-gorzki smak. Niedocenianym urokiem rumu jest jego delikatna goryczka - jej odczucia są szczególnie intensywne po zamieszaniu go z lodem.

Rum to uniwersalny alkohol, który nadaje się na każdą okazję - czy to spotkanie ze znajomymi, romantyczna randka czy wieczór w domowym zaciszu. Możesz go mieszać z innymi alkoholami, robić drinki lub po prostu pić z lodem. W przeciwieństwie do niektórych słodkich napojów alkoholowych, rum jest bardzo delikatny dla podniebienia; jego lekka goryczka i słodkie aromaty sprawiają, że smakuje on doskonale i oferuje subtelne aromaty.

Filtry:

Cena

Aktywne filtry:

La Maison Du Rhum Dominicaine to ekskluzywna kolekcja limitowanych edycji wybranych unikalnych rumów z Dominikany. Oferuje ona wyjątkowe doznania smakowe, łącząc w sobie subtelną wanilię, nuty tytoniu i egzotyczne owoce. To idealny wybór dla miłośników wysokiej jakości rumu.

Cena 299,00 zł

Bumbu Cream to wyjątkowy likier na bazie doskonałego rumu Bumbu z Panamy. Wanilia, kokos i cynamon w zapachu, a w smaku śmietanka, melasa i przyprawy korzenne. Idealny schłodzony, na lodzie lub w koktajlach. Wyjątkowy prezent w eleganckiej butelce. Odkryj Karaiby w każdym łyku.

Cena 199,00 zł

Angostura Dark 7YO to majstersztyk rumowej sztuki, który powstał z połączenia wytrawnych rumów leżakowanych przez siedem lat w beczkach po bourbonie. Intensywne aromaty wanilii, czekolady i przypraw otulają delikatnie wyrazisty smak nut palonego cukru i kawy. To doskonały wybór dla miłośników wysokiej jakości rumu.

Cena 199,00 zł

Rum Austrian Empire Navy Solera 18 to wyjątkowy rum dojrzewający do 18 lat metodą solera w dębowych beczkach, produkowany przez Albert Michler's Distillery, obecnie w Wielkiej Brytanii. Charakteryzuje się ciemnym bursztynowym kolorem, aromatem owoców i drewna dębowego oraz smakiem łączącym soczyste owoce, przyprawy, gorzką czekoladę, dąb i karmel.

Cena 269,00 zł

Rum Botucal Mantuano to mieszanka destylatów starannie leżakowanych w beczkach po bourbonie i single malt whisky. Jego wyjątkowy smak, wzbogacony nutami suszonych owoców i delikatnej wanilii, sprawia, że jest to idealny wybór dla miłośników wysokiej jakości rumów.

Cena 199,00 zł