- Promocja
rum
Rum to alkohol, który jest często niedoceniany. Jego smak i zapach są orzeźwiające, a jego bogata historia sprawia, że jest wyjątkowym napojem. Rum powstał w XVI wieku na Karaibach i od tego czasu stał się ulubionym trunkiem marynarzy i piratów.
Dzisiaj rum dostępny jest w różnych rodzajach - od lekkich i słodkich do ciężkich i ostrych. Najlepsze rodzaje rumu produkowane są na Jamajce, Dominikanie, Kubie oraz Trynidadzie i Tobago. Istnieje także bardzo popularna kategoria rumu zwanego "rum spiced", który ma naturalny aromat cynamonu, goździków i innych aromatycznych przypraw.
Jak powstaje rum?
Początki rumu sięgają czasów antycznych, a pochodzi on najprawdopodobniej z Chin i Indii. Do Europy trafił dzięki Arabom i zyskał uznanie. W Hiszpanii zaczęto uprawiać trzcinę cukrową, a Krzysztof Kolumb zabrał jej sadzonki ze sobą podczas drugiej wyprawy. Okazało się, że klimat w rejonie Morza Karaibskiego niezwykle sprzyja tej roślinie i w XVII wieku rozpoczęto tam masową produkcję. Popularność tego trunku na Karaibach bardzo szybko zyskała rozgłos również w kolonialnej Ameryce. W Europie natomiast podjęto próbę rozpoczęcia produkcji alkoholu na bazie buraków cukrowych, który miał przypominać rum.
Produkcja rumu różni się od innych napojów spirytusowych. Nie ma ściśle określonych zasad przygotowywania mieszanki. Proces wytwarzania tego aromatycznego alkoholu zależy głównie od miejsca jego wytwarzania. Rum produkowany jest z melasy z dodatkiem drożdży i wody w celu rozpoczęcia fermentacji. Destylacja natomiast odbywa się w kolumnie rektyfikacyjnej, a niektórzy producenci używają do tego procesu alembików, dzięki którym można uzyskać jego pełny smak. Kolejnym etapem jest dojrzewanie. Wiele krajów wymaga, aby rum dojrzewał co najmniej rok. Proces ten odbywa się w drewnianych beczkach z różnych gatunków drewna, np. rum z beczek dębowych jest ciemnej barwy. Trunek ten dojrzewa bardzo szybko dzięki tropikalnemu klimatowi. Dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany, aby miał jednolity kolor i smak.
Klasyfikacja rumu jest niczym innym jak podział kolonialny Karaibów. Wyróżnia się styl angielski - najbardziej ciężki, intensywny z długim procesem fermentacji. Produkowany jest na Jamajce, Barbadosie i Belize. Kolejnym stylem jest rum francuski, który produkowany jest ze świeżego soku z trzciny cukrowej i nazywany jest rzemieślniczym. Wytwarza się go na Maderze, Martynice i Gwadelupie. Ostatnim jest rum hiszpański, który ma krótki okres fermentacji i lekki smak z korzennymi nutami. Taki rum produkowany jest w Dominikanie, Gwatemali oraz Wenezueli.
Jeśli natomiast mowa o rodzajach rumu to tych jest więcej niż jego styli. Wyróżnia się rum biały, który ma łagodny smak i najczęściej służy jako baza koktajli. Bursztynowy rum, nazywany także złotym zawdzięcza swój kolor beczce, w której dojrzewa. Ciemny, który określa się również jako czarny ma mocny smak i aromat, używany często w kuchni. Aromatyzowany rum z dodatkami pomarańczy lub kokosa jest stosunkowo lekki, a jego zawartość alkoholu to mniej niż 40%. Rum overproof jest natomiast ostrym w smaku trunkiem o zawartości alkoholu 60-80%.
Jak powinno się pić rum?
Rum jest często wykorzystywany do produkcji koktajli i drinków. Popularne drinki alkoholowe na bazie rumu to między innymi Piña Colada, Mojito i Daiquiri. Rum można również spożywać samodzielnie lub z lodem, co daje słodko-gorzki smak. Niedocenianym urokiem rumu jest jego delikatna goryczka - jej odczucia są szczególnie intensywne po zamieszaniu go z lodem.
Rum to uniwersalny alkohol, który nadaje się na każdą okazję - czy to spotkanie ze znajomymi, romantyczna randka czy wieczór w domowym zaciszu. Możesz go mieszać z innymi alkoholami, robić drinki lub po prostu pić z lodem. W przeciwieństwie do niektórych słodkich napojów alkoholowych, rum jest bardzo delikatny dla podniebienia; jego lekka goryczka i słodkie aromaty sprawiają, że smakuje on doskonale i oferuje subtelne aromaty.
Aktywne filtry:
La Maison Du Rhum Dominicaine to ekskluzywna kolekcja limitowanych edycji wybranych unikalnych rumów z Dominikany. Oferuje ona wyjątkowe doznania smakowe, łącząc w sobie subtelną wanilię, nuty tytoniu i egzotyczne owoce. To idealny wybór dla miłośników wysokiej jakości rumu.
Bumbu Cream to wyjątkowy likier na bazie doskonałego rumu Bumbu z Panamy. Wanilia, kokos i cynamon w zapachu, a w smaku śmietanka, melasa i przyprawy korzenne. Idealny schłodzony, na lodzie lub w koktajlach. Wyjątkowy prezent w eleganckiej butelce. Odkryj Karaiby w każdym łyku.
Mini rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario to 10-letni dominikański trunek, stworzony w hołdzie dla 110-lecia marki La Aurora. Starzony 8 lat w beczkach z amerykańskiego dębu i 2 lata w beczkach z dębu francuskiego, oferuje słodkie, korzenne i kwiatowe nuty, idealnie komponujące się z cygarami.
Słodki likier na bazie rumu o złotej barwie, karmelowym aromacie z subtelną nutą kawy. Doskonały trunek, który zdobył Złoty Medal Kongresu Rumu 2013. Idealny dla miłośników wyjątkowego smaku.
Cubaney Centenario jest wyjątkowym rumem o owocowym aromacie i delikatnej słodyczy. Wybór mistrzów i najlepszy rum Dominikany. Odkryj luksus w każdym łyku.
8-letni rum dojrzewający w dębowych beczkach o aromacie skórki pomarańczowej i wanilii. Uważany za jeden z najlepszych rumów na świecie.
Maximo XO to arcydzieło dominikańskiego rumu. Wyjątkowa mieszanka smaków od Oliver & Oliver. Odkryj niezrównane bogactwo w każdym łyku i ciesz się wybornym smakiem rumu.
Lekko słodki rum dojrzewający przez ponad 12 lat w beczkach z dębu amerykańskiego. Proces ten nadaje trunkowi przyjemny aromat i zwiększa jego moc.
Aromatyczny rum z wyczuwalnymi owocami tropikalnymi, kokosem, syropem trzcinowym oraz słodkimi przyprawami.
Dominikański rum, który powstał z 23-letnich destylatów. Zachwyca smakiem pełnym słodyczy oraz aromatem kakao i wanilii.
Rum dojrzewający do 23 lat. Pełny aromatu migdałów, miodu i moreli o szlachetnym smaku. Zachwyca świetnie zbalansowanym, delikatnym korzennym finiszem.
Rum Albert Michler 100% Fine Jamaican to pełen charakteru ciemny rum z Jamajki, dojrzewający do 5 lat w beczkach z białego dębu. Oferuje intensywny, waniliowo-drzewny aromat i głęboki smak czystej melasy.
Albert Michler White Overproof to intensywny biały rum o mocy 63%, produkowany z najlepszej jamajskiej melasy. Aromatyczny, owocowo-korzenny profil i lekka słodycz czynią go idealnym wyborem do koktajli.
Angostura Dark 7YO to majstersztyk rumowej sztuki, który powstał z połączenia wytrawnych rumów leżakowanych przez siedem lat w beczkach po bourbonie. Intensywne aromaty wanilii, czekolady i przypraw otulają delikatnie wyrazisty smak nut palonego cukru i kawy. To doskonały wybór dla miłośników wysokiej jakości rumu.
Wyjątkowy trunek dojrzewający w beczkach po koniaku, łączący klasyczne nuty koniaku z tropikalną świeżością. Złocisty kolor, aromat trzciny cukrowej i kokosa oraz bogaty, korzenny smak tworzą harmonijną całość. Idealny do degustacji i koktajli.
Austrian Empire Navy Novara to wyjątkowy blend rumów z trzech oceanów – Atlantyku, Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego. Dojrzewa 5-8 lat w dębowych beczkach, oferując kremowy smak z nutami owoców egzotycznych, karmelu i dębu. Elegancki, o długim finiszu.
Intensywny rum dojrzewający w systemie solera do 21 lat, z 12-16-miesięcznym finiszem w beczkach po sherry Oloroso. Charakteryzuje się bogatym aromatem trzciny cukrowej, sherry, nutami owoców, ziół, czekolady i białego dębu oraz gładkim, długim finiszem.
Rum Austrian Empire Navy Reserva 1863 to wyjątkowy trunek o głębokim kolorze mahoniu, dojrzewający w beczkach po bourbonie i francuskim dębie. Oferuje aromaty wanilii, karmelu i kokosa z nutami banana, kawy i gorzkiej czekolady. Długi, tropikalny finisz zachwyca każdego konesera.
Rum Austrian Empire Navy Solera 18 to wyjątkowy rum dojrzewający do 18 lat metodą solera w dębowych beczkach, produkowany przez Albert Michler's Distillery, obecnie w Wielkiej Brytanii. Charakteryzuje się ciemnym bursztynowym kolorem, aromatem owoców i drewna dębowego oraz smakiem łączącym soczyste owoce, przyprawy, gorzką czekoladę, dąb i karmel.
Rum Botucal Mantuano to mieszanka destylatów starannie leżakowanych w beczkach po bourbonie i single malt whisky. Jego wyjątkowy smak, wzbogacony nutami suszonych owoców i delikatnej wanilii, sprawia, że jest to idealny wybór dla miłośników wysokiej jakości rumów.