wina wyselekcjonowane
Wino jest jednym z najstarszych trunków na świecie, który cieszy się wciąż rosnącą popularnością. Wina wyselekcjonowane to rodzaj win, który obejmuje szeroki zakres smaków i doznań. Są one starannie dobierane przez producenta lub importera ze specjalnie wybranych odmian winogron i regionów uprawy oraz uważnie selekcjonowane pod kątem aromatu, smaku i jakości. Tylko poprzez degustację można osiągnąć pełen obraz tego, czym są wina wyselekcjonowane. Degustacja pozwala na dokładne zrozumienie ich jakości, smaku i aromatu. Wyselekcjonowane wina mogą przyciągnąć uwagę koneserów, dzięki swojemu bogatemu smakowi i zróżnicowaniu.
Wino znane było jeszcze przed naszą erą. Z hieroglifów możemy wyczytać, że pierwsze prasy winiarskie były już w Starożytnym Egipcie. Stanowią one jeden z pierwszych dowodów na celową produkcję wina. W Biblii również jest wiele wzmianek na temat wina, jednak pierwsza pochodzi z historii Noego i może być datowana na podobny okres.
Winorośl najprawdopodobniej pochodzi z obszaru Kaukazu, a do Polski, zakłada się, że dotarła wraz z chrześcijaństwem. Początkowo wino produkowane było przez zakonników, którzy znali techniki winiarskie, a okres największego rozprzestrzeniania się upraw winorośli w Polsce przypadł na XIV wiek.
Rodzaje wina i odmiany winorośli
Ogólny podział win to przede wszystkim białe, różowe i czerwone. Jednak nie ma jednego powszechnie uznanego systemu klasyfikacji tego trunku. Wino zazwyczaj jest klasyfikowane według typu odmiany winorośli, z której pochodzi.
Białe wina mogą być produkowane z różnych szczepów, takich jak Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc i Pinot Grigio. Te białe odmiany mają delikatny smak i często są idealne do dań lekkich lub owocowych deserów.
Różowe wina są produkowane głównie z czerwonych winogron, ale skrócony czas maceracji sprawia, że wino traci swoją intensywną barwę i nabiera lekko musującego smaku. Najbardziej popularne odmiany różowego wina to Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Syrah.
Czerwone wina są produkowane z pełnych dojrzałych winogron i mają bogaty smak i aromat. Najbardziej popularne odmiany czerwonego wina to Merlot, Shiraz, Zinfandel i Cabernet Sauvignon. Wina te są doskonałym dodatkiem do mięs, serów i potraw z warzyw.
Białe i czerwone wino
Wśród białego wina wyróżnić można wytrawne z kwiatowo-owocowymi nutami zapachowymi, np. niemieckie rieslingi, wytrawne, dojrzewające w dębowych beczkach, np. białe burgundy, półwytrwane z kwiatowo-owocowymi nutami zapachowymi, np. wina z późnych zbiorów w okolicach Mozeli (rzeka płynąca przez Francję, Niemcy i Luksemburg) oraz słodkie z winogron porażonych szlachetną pleśnią.
Czerwone wina natomiast podzielić można na delikatne, stosunkowo mało wraziste, np. włoski merlot, łagodne o wyraźnym aromacie owoców, np. shiraz z Australii, przyprawowe o intensywnym smaku i zapachu, np. wina z Langwedocji we Francji lub intensywne czerwone wina o ciężkiej strukturze, np. cabernet sauvignon z Napa Valley w Kaliforni.
Sklep z winami z całego świata
Jeśli szukasz dobrego sklepu z winami, wybierz się do jednego z naszych lokali stacjonarnych w Warszawie lub Gdańsku. Jeśli natomiast nie wiesz jakie wino wybrać, skontaktuj się z nami telefonicznie lub mailowo. Chętnie odpowiemy na każde pytanie i z przyjemnością doradzimy w wyborze wybornego wina na prezent, do kolacji, obiadu lub na inną okazję. Nasz asortyment jest bogaty, a razem możemy wybrać Twoje ulubione wino na najbliższe miesiące a nawet lata. Zapraszamy!
Aktywne filtry:
Lacrime Primitivo di Manduria Riserva to włoskie czerwone wino o intensywnym rubinowym kolorze i bogatym bukiecie aromatycznym. Smakuje wyjątkowo, z nutami owoców, kakao i przypraw. Doskonałe do mięs i dziczyzny.
- Promocja
Lacrime Primitivo di Manduria Riserva to włoskie wino o głębokim czerwonym kolorze i bogatym bukiecie aromatycznym. Doskonałe do czerwonego mięsa, dziczyzny i jagnięciny.
Montecillo Blanco Rioja to świeże, aromatyczne białe wino z serca Hiszpanii. Zachwyca nutami cytrusów, białych kwiatów i owoców tropikalnych. Doskonałe do lekkich dań, owoców morza i przekąsek. Idealne na ciepłe dni i wieczory z przyjaciółmi.
Montecillo Crianza to wytrawne, hiszpańskie wino z regionu Rioja, stworzone z Tempranillo i Garnachy. Dojrzewało 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu i 6 miesięcy w butelce. Charakteryzuje się nutami czerwonych owoców, wanilii i przypraw oraz ciekawą strukturą.
Montecillo Gran Reserva Rioja to esencja klasyki, czerwone wino z 90% Tempranillo i 10% Graciano, starzone 30 miesięcy w dębie francuskim i ponad 40 miesięcy w butelce. Bogate i eleganckie, zachwyca nutami śliwek, przypraw i wanilii z jedwabistymi taninami.
Montecillo Reserva Rioja to dojrzewające czerwone wino z regionu Rioja. Stworzone z Tempranillo i Mazuelo, dojrzewało przez 24 miesiące w beczkach i kolejne 20 w butelce. Bogate w aromaty czerwonych owoców, wanilii i ziół z długim finiszem.
Montecillo Rose Rioja to świeże, aromatyczne różowe wino z Rioja Alta. Powstało z Tempranillo i Tempranillo Blanco, oferując nuty czerwonych owoców, białych kwiatów i jabłek. Jedwabista tekstura i wyrazista kwasowość czynią je idealnym na aperitif, grill czy wieczór z przyjaciółmi.
Primo 1 Primitivo di Manduria Riserva DOC to włoskie wino o intensywnych aromatach dojrzałych owoców, śliwek, jagód i subtelnych nutach dębu. Bogate w smaku z wyraźnymi taninami. Idealne na wieczorne wyjątkowe chwile.
Primo 1 Primitivo di Manduria to włoskie wino o głębokim czerwonym kolorze i intensywnych aromatach dojrzałych owoców, dżemu jeżynowego i subtelnych nutach dębu. Z wyraźnie zaznaczoną taniną. Doskonałe na wyjątkowe okazje.
Wino Rioja Gran Familia to hiszpański trunek wysokiej jakości, pochodzący z regionu Rioja. Czerwone, wytrawne i pachnące dojrzałymi czerwonymi owocami, doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami i serami. Dojrzewające przez 8 miesięcy w dębowych beczkach nadaje mu delikatne taniny i bogaty smak.
Tocco Dell'Angelo Bianco to wyjątkowe białe wino z czerwonego szczepu Cabernet. Wino urzeka aromatem śliwki, wiśni i suszonych owoców, oferując delikatny, wyrafinowany smak. Idealne do deserów i twardych serów, stanowi owoc unikalnej technologii przetwarzania i wieloletniej tradycji winnicy od 1956 roku.
Tocco Dell'Angelo Rosso to rubinowo-czerwone wino o miękkim, słodkim smaku, pełnym tonów śliwki i wiśni. Idealnie pasuje do deserów, twardych serów i orzechów. Powstaje w renomowanej winnicy, która od 1956 roku produkuje wina najwyższej jakości, korzystając z nowoczesnych technologii i francuskiego know-how.
Uno Primitivo di Manduria to wyjątkowe włoskie wino z intensywną rubinową barwą i aromatami suszonych śliwek, korzennych przypraw i czekolady. Doskonałe do dań włoskiej kuchni i czerwonych mięs. Odkryj wyjątkowy smak Italii!
Uno 1 Primitivo di Manduria Riserva to wyjątkowe włoskie wino o głębokim czerwonym kolorze i intensywnych aromatach dojrzałych owoców. Doskonałe towarzystwo dla potraw włoskiej kuchni.
Vieux Pineau Chateau Montifaud Blanc to idealny aperitif. Nuty suszonych owoców i migdałów łączą się z miodową słodyczą, tworząc wyjątkową kompozycję. Doskonałe do foie gras i deserów.
Vieux Pineau Chateau Montifaud Rouge to rzadki aperitif z regionu Charente. Kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot oferuje bogactwo aromatów czarnej porzeczki, kandyzowanej wiśni i suszonych śliwek. Idealny do melona, koziego sera i czekoladowych deserów.
Tinazzi Opera No.2 Chardonnay Malvasia to eleganckie białe wino z Veneto, łączące świeżość Chardonnay z aromatyczną głębią Malvasii. Jasnosłomkowe, z nutami cytrusów, brzoskwiń i ziół. Idealne jako aperitif oraz do owoców morza, sałatek i lekkich serów.
Opera No. 3 2005 to wykwintne, czerwone wino od Tinazzi, będące połączeniem Corvina, Primitivo i Nero d'Avola. Dojrzewało 24-36 miesięcy we francuskim dębie. Oferuje bogaty bukiet czerwonych owoców, przypraw i czekolady. Idealne do gulaszu, grillowanego mięsa i serów. Limitowana edycja 15 tys. butelek rocznie.
Byzantium Primitivo di Manduria to wytrawne czerwone wino z subregionu Mandurii w Puglii, charakteryzujące się rubinową barwą z granatowymi refleksami. Bogate aromaty śliwek i dojrzałych czerwonych owoców łączą się z aksamitnym, lekko pikantnym smakiem i długim finiszem. Idealne do pieczonego mięsa, dziczyzny, jagnięciny i twardych serów.
Doppio Passo Bio Primitivo Puglia IGT to intensywne, organiczne czerwone wino z włoskiego regionu Puglia, pełne owocowych smaków czarnych owoców i subtelnych nut prażonych orzechów. Oferuje bogatą kremową teksturę i długi finisz, idealne do włoskiej kuchni. Ekologiczny wybór dla koneserów wina.