wina wyselekcjonowane
Wino jest jednym z najstarszych trunków na świecie, który cieszy się wciąż rosnącą popularnością. Wina wyselekcjonowane to rodzaj win, który obejmuje szeroki zakres smaków i doznań. Są one starannie dobierane przez producenta lub importera ze specjalnie wybranych odmian winogron i regionów uprawy oraz uważnie selekcjonowane pod kątem aromatu, smaku i jakości. Tylko poprzez degustację można osiągnąć pełen obraz tego, czym są wina wyselekcjonowane. Degustacja pozwala na dokładne zrozumienie ich jakości, smaku i aromatu. Wyselekcjonowane wina mogą przyciągnąć uwagę koneserów, dzięki swojemu bogatemu smakowi i zróżnicowaniu.
Wino znane było jeszcze przed naszą erą. Z hieroglifów możemy wyczytać, że pierwsze prasy winiarskie były już w Starożytnym Egipcie. Stanowią one jeden z pierwszych dowodów na celową produkcję wina. W Biblii również jest wiele wzmianek na temat wina, jednak pierwsza pochodzi z historii Noego i może być datowana na podobny okres.
Winorośl najprawdopodobniej pochodzi z obszaru Kaukazu, a do Polski, zakłada się, że dotarła wraz z chrześcijaństwem. Początkowo wino produkowane było przez zakonników, którzy znali techniki winiarskie, a okres największego rozprzestrzeniania się upraw winorośli w Polsce przypadł na XIV wiek.
Rodzaje wina i odmiany winorośli
Ogólny podział win to przede wszystkim białe, różowe i czerwone. Jednak nie ma jednego powszechnie uznanego systemu klasyfikacji tego trunku. Wino zazwyczaj jest klasyfikowane według typu odmiany winorośli, z której pochodzi.
Białe wina mogą być produkowane z różnych szczepów, takich jak Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc i Pinot Grigio. Te białe odmiany mają delikatny smak i często są idealne do dań lekkich lub owocowych deserów.
Różowe wina są produkowane głównie z czerwonych winogron, ale skrócony czas maceracji sprawia, że wino traci swoją intensywną barwę i nabiera lekko musującego smaku. Najbardziej popularne odmiany różowego wina to Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Syrah.
Czerwone wina są produkowane z pełnych dojrzałych winogron i mają bogaty smak i aromat. Najbardziej popularne odmiany czerwonego wina to Merlot, Shiraz, Zinfandel i Cabernet Sauvignon. Wina te są doskonałym dodatkiem do mięs, serów i potraw z warzyw.
Białe i czerwone wino
Wśród białego wina wyróżnić można wytrawne z kwiatowo-owocowymi nutami zapachowymi, np. niemieckie rieslingi, wytrawne, dojrzewające w dębowych beczkach, np. białe burgundy, półwytrwane z kwiatowo-owocowymi nutami zapachowymi, np. wina z późnych zbiorów w okolicach Mozeli (rzeka płynąca przez Francję, Niemcy i Luksemburg) oraz słodkie z winogron porażonych szlachetną pleśnią.
Czerwone wina natomiast podzielić można na delikatne, stosunkowo mało wraziste, np. włoski merlot, łagodne o wyraźnym aromacie owoców, np. shiraz z Australii, przyprawowe o intensywnym smaku i zapachu, np. wina z Langwedocji we Francji lub intensywne czerwone wina o ciężkiej strukturze, np. cabernet sauvignon z Napa Valley w Kaliforni.
Sklep z winami z całego świata
Jeśli szukasz dobrego sklepu z winami, wybierz się do jednego z naszych lokali stacjonarnych w Warszawie lub Gdańsku. Jeśli natomiast nie wiesz jakie wino wybrać, skontaktuj się z nami telefonicznie lub mailowo. Chętnie odpowiemy na każde pytanie i z przyjemnością doradzimy w wyborze wybornego wina na prezent, do kolacji, obiadu lub na inną okazję. Nasz asortyment jest bogaty, a razem możemy wybrać Twoje ulubione wino na najbliższe miesiące a nawet lata. Zapraszamy!
Aktywne filtry: