- Promocja
Perdomo
Na początku lat 30. XX wieku, młody Kubańczyk Silvio Perdomo, rozpoczął pracę w lokalnej fabryce cygar, w położonym na zachód od Hawany miasteczku San Jose de las Lajas. W latach 1937-1945 pracował on w hawańskiej manufakturze H. Upmanna, następnie zaś do roku 1959 w fabryce Partagasa. Taką samą drogą poszedł jego syn, Nicolas, który od 1948 roku pracował w fabryce Marin & Trujillo, później zaś dołączył do ojca i rozpoczął pracę w fabryce Partagasa.
W 1959 roku Silvio, jako aktywny przeciwnik rewolucji, został aresztowany przez nowe władze i spędził ponad kilkanaście lat w kubańskich więzieniach. W 1974 roku pozwolono rodzinie na emigrację do USA. Młody Nick Perdomo Junior, późniejszy twórca obecnej potęgi firmy, po zakończeniu służby wojskowej w US Navy pracował, jako kontroler na lotnisku w Miami. W 1992 roku zrezygnował z pracy, by całkowicie poświęcić się pasji swojego dziadka i ojca. Początkowo jego mała firma pod nazwą Nick’s Cigars Company mieściła się w przydomowym garażu i zatrudniała jedynie trzech zwijaczy.
Najlepsze cygara Perdomo
Boom cygarowy, który rozpoczął się w Stanach Zjednoczonych w pierwszej połowie lat 90., nie tylko wypromował jego pierwsze marki, ale spowodował ogromny wzrost produkcji. Nie była jej w stanie sprostać przydomowa manufaktura oraz wynajęta później większa fabryka w mieście Tampa. Dlatego w 1997 roku Nick Perdomo Senior przeniósł produkcję cygar do Esteli w Nikaragui. Dwa lata później Tabacalera Perdomo, jak zaczęła brzmieć nowa nazwa firmy, otworzyła własną ogromną fabrykę cygar oraz następnie rozpoczęła uprawę tytoniu w obrębie własnych plantacji. Obecnie, z powierzchnią ponad 8 tys. metrów kwadratowych, jest drugą co do wielkości fabryką w tym kraju, zatrudniającą ponad 2 tys. osób i produkującą prawie 20 milionów sztuk cygar rocznie. Nick Perdomo Junior, który obecnie przewodzi firmie, słynie z wyjątkowo rygorystycznych procedur kontroli jakości swoich marek. Uznawany jest wręcz za perfekcjonistę, który nie pozwoli na żadne odstępstwa, zawsze dążąc do doskonałości.
Najlepszym cygarem roku 2021 wg magazynu Cigar Journal zostało Perdomo Reserve 10th Anniversary Box-Pressed Epicure Maduro.
Aktywne filtry:
W doznaniach smakowych dominują nuty cedru, karmelu i słodzonej kawy, z wyczuwalną lekką ziemistością w tle.
Linia o średniej mocy i łagodnym charakterze. Znakomita mieszanka nikaraguańskich tytoni wykończona jest najwyższej jakości pokrywą typu Ecuadorian Connecticut. W doznaniach smakowych dominują nuty cedru, karmelu i słodzonej kawy, z wyczuwalną lekką ziemistością w tle. Całość jest doskonale zbalansowane zapewniając długi kremowy finisz.
Ciemny liść pokrywowy nadaje cygarom wyjątkowy aromat.
Niezapomniana podróż przez 20 lat tradycji Perdomo. Średnia do pełnej mocy tworzy cygaro bogate w smaku z nutami czekolady i espresso. Ręcznie wykonane puro z Nikaragui z pokrywą maduro, doskonale dojrzewające w beczkach po bourbonie.
Pełna moc nadaje tej linii zdecydowany charakter. Pokrywę stanowi oleisty liść typu Nicaraguan Sun Grown.
Wyjątkowe puro z Nikaragui, stworzone z nikaraguańskich tytoni z pokrywą Sungrown. Ręcznie robione dla uczczenia 20 lat tworzenia pamiętnych cygar przez Perdomo Cigars.
Kremowy, delikatny smak i piękna, jasna pokrywa typu Connecticut.
Kremowe cygaro Perdomo Double Aged 12 Year Vintage Connecticut z pokrywą typu Connecticut dostępne jest od lipca 2014 roku.
Wyjątkowe cygaro! Tytonie (w pokrywie, zawijaczu i we wkładce) przez 10 lat liście leżakowały w belach, a następnie przez 2 lata dojrzewały w dębowych beczkach po bourbonie.
Tytonie (w pokrywie, zawijaczu i we wkładce) przeszły wyjątkowy proces starzenia, przez 10 lat liście leżakowały w belach, a następnie przez 2 lata dojrzewały w dębowych beczkach po bourbonie. Dzięki temu unikalnemu procesowi kolor, zapach, smak i konsystencja cygar jest nie do podrobienia.
Dostępne od listopada 2014 roku Perdomo Double Aged 12 Year Vintage Maduro Gordo Extra to najbardziej wyraziste cygaro z linii, o smaku kakao i kawy.
Linia Perdomo Double Aged 12 Year Vintage weszła na rynek w 2014 roku. Dzięki temu unikalnemu procesowi starzenia kolor, zapach, smak i konsystencja cygar jest nie do podrobienia.
W pokrywie Sun-grown dostępne od września 2014 roku, dzięki temu unikalnemu procesowi kolor, zapach, smak i konsystencja cygara jest nie do podrobienia.
Niezwykła inia Perdomo Double Aged 12 Year Vintage weszła na rynek w 2014 roku. Tytonie (w pokrywie, zawijaczu i we wkładce) przeszły wyjątkowy proces starzenia, przez 10 lat liście leżakowały w belach, a następnie przez 2 lata dojrzewały w dębowych beczkach po bourbonie.
Najmniejsze cygaro z linii, w formacie robusto o drzewiasto-dębowym smaku przeplatającym się ze słodkością migdałów.
Wraz z połączeniem mieszanki lekkiej mocy tworzy zrównoważony spokojny charakter o aromatycznych kremowych nutach cedrowych w dodatkiem espresso w tle.
Wraz z połączeniem mieszanki lekkiej mocy tworzy zrównoważony spokojny charakter o aromatycznych kremowych nutach cedrowych w dodatkiem espresso w tle.
W linii tej przebijają nuty korzenne i kawowe, wspomagane smakami skóry, karmelu i mlecznej czekolady. Gładkość podkreślona jest długo trwającym słodkawym finiszem.
Razem z mieszanką łagodniejszych tytoni z Nikaragui, linia ta dostarcza gładkiego i zbalansowanego charakteru, wzbogaconego nutami gleby wulkanicznej i słodkich przypraw. Kremowe odczucia ciągną się aż do samego końca degustacji.