porto

Porto jest wzmacnianym portugalskim winem wytwarzanym z winogron na północy kraju. Jest ono słodkie lub półsłodkie i w zależności od odmiany ma ciemną bordową barwę aż do odcieni słomkowych. Jego aromat określany jest jako waniliowo-dębowy z korzennymi nutami. Zależnie od okazji porto serwowane jest na różne sposoby - wytrawne i półsłodkie jako aperitif, schłodzone do temperatury ok. 12°C lub słodkie jako deser po posiłku podawane w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone. Wyróżnia się 5 typów porto: Dated Port, Late Bottled Vintage, Ruby, Tawny oraz Vintage. 

Portugalskie mocne wino

Produkcja porto w dużym stopniu przypomina produkcję wina. Zebrane owoce winogron są miażdżone, po czym poddaje się je fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok. 7%. Następnie po około tygodniu dodawany jest do nich spirytus winny o mocy ok. 77%, który pozwala zatrzymać proces fermentacji i zachować naturalny cukier pochodzący z winogron. Portugalskie porto ma ok. 20% objętości alkoholu.

Porto jest trunkiem, którego zdecydowanie warto spróbować. To mocne czerwone wino jest zazwyczaj pełne smaku i aromatu, które są wyraźnie wyczuwalne w ustach.  Sprawdzi się jako doskonały dodatek do dań mięsnych lub owoców morza. Posmak tego wina pozostaje na podniebieniu na długi czas i może być źródłem niezapomnianych wrażeń smakowych.

Typy porto

Porto można podzielić na kilka kategorii. Najpopularniejsze to Ruby i Tawny. Porto Ruby butelkowane jest po ok. 2 latach leżakowania w dębowych beczkach. Nie jest rocznikowane, ponieważ często się je kupażuje. Jest najtańszym typem porto, a tym samym uważanym za najniższej jakości. Dated Port jest winem z określonego rocznika, niekupażowanym i co najmniej 7-letnim. Z reguły przechowywane jest w beczkach i dojrzewa w butelkach przez kolejne lata. Porto Vintage pochodzi z najlepszych roczników, butelkowane jest po 2 latach leżakowania w beczkach i nie przeznacza się go od razu na rynek, a przechowuje w butelkach nawet do 50 lat. Z wiekiem spada w nim poziom cukru i alkoholu, natomiast pogłębia się i uszlachetnia bukiet. Latte Bottled Vintage (LBV) jest mocnym winem z lepszych roczników i dłużej dojrzewające w beczkach, minimum 4 lata. Ze względu na dłuższe leżakowanie w beczkach LBV posiada bogatszy aromat i głębszy bukiet smakowy oraz jest wytrawniejsze od Vintage z tego samego rocznika. 

Porto Tawny natomiast przechowywane jest w mniejszych beczkach niż Ruby i starzone minimum 3 lata, a średnio 3-5 lat. Istnieją też Tawny starzone wyjątkowo długo, nawet 40 lat, które stanowią gratkę dla koneserów. Każdego roku Instytut Wina Porto analizuje próbki Tawny przed rozlaniem ich do butelek, przechowując je nadal w beczkach  i gdy po określonym czasie testerzy uznają, że trunek może trafić do sprzedaży, Tawny zostaje wypuszczone na rynek.

Wszystkie typy porto mają swoje zastosowanie w kuchni lub same w sobie jako aperitif lub deser. Jest to doskonała opcja dla osób szukających czegoś mocniejszego niż wino lub szampan. Warto wiedzieć, że Hiszpania również ma swoje wzmacniane wino i jest to sherry.

Aktywne filtry:

Promocje
Sprawdź