Tytoń w cygarach
Wyprodukowanie doskonałego cygara nie byłoby możliwe bez doskonałej jakości tytoniu. Odpowiednia gleba, sprzyjające warunki klimatyczne, starannie dobrane sadzonki tytoniu oraz doświadczenie plantatorów pozwalają na stworzenie perfekcyjnego surowca do produkcji wysokogatunkowych cygar.
Przygotowanie odpowiednich liści tytoniu do produkcji cygar obejmuje kilka etapów:
1. uprawę,
2. zbiór liści,
3. suszenie,
4. fermentację,
5. mieszanie,
6. leżakowanie połączone z dojrzewaniem.
Podczas każdego etapu liście są przeglądane, badane i selekcjonowane ze względu na fakturę, kolor, stopnień fermentacji oraz aromat.
Uprawa
Pierwsza selekcja tytoniu następuje podczas wysiewu. Inne nasiona dadzą sadzonki przeznaczone na wewnętrzną część cygara (wkładkę – filler), inne na zawiacz (binder), a jeszcze inne na pokrywę, czyli wrapper.
Kombinacja składników mineralnych zawartych w glebie, wilgotność powietrza i nasłonecznienie stanowią o końcowym efekcie. Powszechnie uznaje się rejon doliny Vuelta Abajo położonej w zachodniej części Kuby za idealne miejsce do uprawy tytoniu. Unikalne warunki glebowe i klimatyczne panujące na obszarach upraw tytoniu sprawiają, że cygara różnią się od siebie oraz oferują nam ogromny wybór smaków i aromatów.
Tytoń wysiewany jest w połowie września. Wtedy też nasiona selekcjonowane są ze względu na ich późniejsze przeznaczenie. Po umieszczeniu w woreczkach, sadzonki rosną przez okres ok. sześciu tygodni, osiągając wysokość 15 cm. Najmocniejsze sadzone są w ziemi. Z nich po około dwóch miesiącach otrzymuje się rośliny dochodzące nawet do 2,5 m wysokości.
Z kolei część dolnych liści (zbieranych pomiędzy 45 a 55 dniem od przesadzenia) trafia jako nawóz do gleby lub do produkcji najtańszych cygar.
Zbiór liści
Praktycznie wszystkie czynności przy uprawie tytoniu i produkcji cygar wykonywane są bezpośrednio przez człowieka. Także liście zbierane są ręcznie, nie ma tu miejsca na mechanizację. Liście tytoniu są zbyt delikatne, żeby powierzać je „bezdusznej” maszynie. W dobie powszechnej automatyzacji produkcji fakt ten dodaje cygarom swoistego uroku i prestiżu.
Moc i aromat cygara zależy od liści użytych do jego produkcji. Wyróżniamy dwa typy sadzonek tytoniu: większy – corojo daje nam liście o nazwach: uno y medio, ligero, secundo ligero, centro fino, centro gordo oraz corona, rosną one na samym czubku sadzonki oraz mniejsza – criollo, z niego otrzymuje się liście o nazwach (licząc od dołu): volado, seco i ligero.
Sadzonki typu corojo są bardzo delikatne i dlatego chronione są przed słońcem gęstą siatką. Dzięki temu uzyskuje się perfekcyjną, wolną od uszkodzeń i aksamitną powierzchnię liścia. Natomiast liście typu criollo są wystawione na pełne słońce, aby liście mogły nabrać intensywnego aromatu. Każda sadzonka corojo ma od ośmiu do dziewięciu par liści, które zbierane są w 6-dniowych odstępach czasu. Typ criollo ma od sześć do siedmiu par liści. Liście zbierane od dołu (volado) są mniej aromatyczne od tych rosnących pośrodku (seco), a liście ligero pochodzące z czubka rośliny prezentują najpełniejszy smak i aromat.
Suszenie
Suszenie zebranych liści odbywa się na plantacji w przewiewnych chatkach nazywanych casa de tabaco. Wyselekcjonowane liście tytoniu wiszą w chatkach od trzech do ośmiu tygodni i wtedy powierzchnia liścia nabiera charakterystycznego brązowego odcienia.
Fermentacja
Po wysuszeniu liście tytoniu są wiązane po dwadzieścia sztuk i układane w stosy zwane burros. Jest to początek procesu fermentacji lub inaczej "pocenia się" liści tytoniu. Jest to bardzo trudny i wymagający największej uwagi moment produkcji. Bowiem polega on na wielokrotnym przekładaniu stosów liści, ważących do ośmiu ton. Również konieczna jest stała kontrola temperatury, która powinna oscylować w przedziale od 40 do 70st.C .
Takie warunki pozwalają na osiągnięcie zamierzonego rezultatu, czyli wyprodukowaniu liści o charakterystycznym zabarwieniu, głębokim aromacie i pięknej strukturze. Proces fermentacji może trwać od jednego do trzech miesięcy. W przypadku liści do cygar maduro czas ten wydłuża się do sześciu miesięcy.
Mieszanie
Po osiągnięciu dojrzałości liście tytoniu są mieszane, aby mogły przekazać sobie swoje walory smakowe i zapachowe.
Leżakowanie
Po ponownej selekcji liście są pakowane do drewnianych skrzyń i w nich leżakują przez okres od jednego roku do trzech lat. Po tym czasie liście tytoniu są gotowe do produkcji cygar.