Słownik
Zamieszczony poniżej słownik przybliży Państwu specyficzny język prawdziwych cygarowych Aficionados. Określenia i słowa używane do opisu całego procesu produkcji, wyboru, przechowywania i degustacji cygar stanowi dla początkujących nie lada wyzwanie. Aby ułatwić poznanie świata cygar i przybliżyć jego tematykę, przygotowaliśmy dla Państwa wyjaśnienie najważniejszych pojęć z tego zakresu.
AMS (American Market Selection) – określenie rodzaju jasnych, łagodnych w smaku liści okrywowych, popularnych na rynku Amerykańskim.
Banderola (pierścień) – papierowa opaska w charakterystycznym kształcie i kolorze dla danego producenta, umieszczona w górnej części cygara.
Barwa – oznacza kolor pokrywy (liścia okrywającego) od jasnozielonego do ciemnego brązu, poszczególne odcienie posiadają specjalne nazwy: Double Claro/AMS/Candela, Claro, Colorado Claro, Colorado/EMS, Colorado Maduro, Maduro/SMS, Oscuro.
Burros – stosy wysuszonych liści tytoniu, w których następuje proces naturalnej fermentacji.
Chavetta (maczeta) – codzienne narzędzie pracy zwijaczy cygar, specjalne półkoliste ostrze służące do przycinania liści tytoniu, modelowania cygar.
Cedr – drewno używane do wyrobu humidorów skrzynkowych, szafkowych oraz do wykładania pomieszczeń przeznaczonych na humidory typu walk-in, nadaje ono cygarom dodatkowy aromat, pomaga w wydobywaniu zawartych w tytoniu subtelnych nutek zapachowych, najpopularniejszy jest cedr hiszpański, ale używany jest również cedr kanadyjski.
Connecticut Shade – słynna odmiana tytoniu przeznaczona na liście okrywowe cygara, uprawiana pod specjalnymi siatkami, aby ochronić delikatne liście przed uszkodzeniem.
Culebra – cygaro wykonane z trzech splecionych ze sobą cieńszych cygar, wynalazek z XIX w. mający w założeniu zapobiec kradzieżom cygar przez pracowników, którzy mogli dziennie wypalić właśnie trzy cygara.
Cygara maszynowe – w całości lub części wytwarzane jest przy pomocy maszyn, środek zrobiony z pociętych liści tytoniu (short filler), czasami liść okrywowy bywa nakładany ręcznie, tańszy odpowiednik cygar typu hecho a mano.
Cygara ręcznie zwijane (Premium) – tak określa się cygara wykonane w całości ręcznie, z całych, nie pociętych liści tytoniu (wkładka typu long filler), producenci oznaczają je po hiszpańsku jako: hecho a mano lub (w przypadku Kuby) totalmente a mano.
Cygaretka – wytwarzane z liści tytoniowych małe cygaro (wielkości papierosa), w środku zastosowane pocięte liście tytoniu (short filler).
Edicione Limitada (edycja limitowana) – ograniczona liczbowo, specjalna seria cygar wykonana ze szczególnej okazji dla danej marki, często produkowana przez najlepszych, wybranych torcedores w danej fabryce.
EMS (English Market Selection) – tak określa się liście pokrywowe przeznaczone na rynek brytyjski, posiadające brązowy odcień, popularny na tym rynku.
Fermentacja (maceracja) – proces, jakiemu poddawane są suszone liście tytoniu w celu uzyskania odpowiednich walorów smakowych tytoniu, tytoń ułożony w pryzmy podlega określonym przemianom chemicznym pod wpływem samoistnie wydzielanego ciepła; sposób, długość i warunki fermentacji stanowią jeden z sekretów wytwórców cygar.
Figurado – cygara o kształcie profilowanym (torpedo, piramida, perfecto).
Format (vitola) – tak określa się wymiary cygara: jego długość oraz średnicę.
Gilotyna – chyba najbardziej popularny typ obcinacza do cygar. Produkowane są jedno- lub dwuostrzowe wersje tego narzędzia.
Głowa – górna, wkładana do ust część cygara zwykle zakończona doklejonym kapturkiem, tę część odcina się przed paleniem cygara.
Higrometr (wilgotnościomierz) – urządzenie służące do pomiaru stopnia wilgotności w humidorze, wyróżnia się higrometry analogowe (wskazówkowe) i cyfrowe (elektroniczne).
Humidor – specjalnie wykonana skrzynka, szafka lub pomieszczenie (wyposażone w higrometr i nawilżacz) służące do przechowywania cygar w odpowiednich warunkach, do produkcji humidorów używa się zazwyczaj drewna cedrowego (cedr hiszpański); oprócz cedru hiszpańskiego, do wyrobu humidorów, stosuje się również cedr kanadyjski (niektórzy twierdzą, że jest bardziej aromatyczny i lepiej radzi sobie z robakami i wilgotnością); częściej stosuje się go do wyrobu humidorów szafkowych; można spotkać także humidory wykonane z mahoniu honduraskiego i innych drzew egzotycznych (palisander, padauk, babinga, bocobolo), które posiadają własny, charakterystyczny zapach; stosowane są także orzech włoski (czarny), wiśnia i klon.
Kapturek – kawałek tytoniu, który zabezpiecza liść pokrywowy cygara przed rozwinięciem, jego część jest odcinana przez zapaleniem cygara.
Nacięcie typu V-cut (cat eye) – rodzaj nacięcia (w kształcie litery V) główki cygara umożliwiający jego palenie, do tego typu cięcia stosuje się specjalne obcinacze.
Obcinacz – narzędzie służące do przycięcia główki cygara, może być również w kształcie odpowiednio wygiętych nożyc.
Parejo – cygaro prostościenne, o regularnych kształtach.
Pokrywa cygara (wrapper) – specjalnie wyselekcjonowany liść tytoniu odpowiedzialny za wygląd cygara.
Puro (hiszp. czysty) – tak określa się cygara w 100% wyprodukowane z tytoniu uprawianego w jednym kraju.
Ring (ang. gauge, pierścień) – średnica/kaliber cygara podawana w calach, kaliber wyrażony jest w jednostkach równych 1/64 części cala (kaliber 64 to 1 cal) np., cygara kubańskie w formacie robusto mają długość 4 i 7/8 cala i kaliber 50.
Sezonowanie – proces potrzebny do przygotowania odpowiednich walorów smakowych i zapachowych tytoniu, gotowych cygar przed ich wysyłką lub przechowywanie cygar przez dłuższy okres czasu w humidorze przez kupującego cygara; dpowiednio dobrane warunki: wilgoć, temperatura i pomieszczenie, w których odbywa się proces sezonowania pozwalają uzyskać charakterystyczny dla danej marki cygar czy gatunku tytoniu smak i aromat.
Smak cygara – do określenia smaku cygara zazwyczaj używa się słownictwa kojarzonego z kuchnią, ale nie tylko; np. kawa, czekolada, orzech, karmel, skóra, drewno, zioła itp., mnogość dostępnych określeń jest rzeczywiście olbrzymia i w dużej mierze zależy od indywidualnych odczuć palącego.
Stopa – dolna część cygara, którą się przypala.
Torcedor (zwijacz) – specjalnie wyszkolony pracownik odpowiedzialny za finalną produkcję cygara, czyli odpowiednie ułożenie liści, ich zwinięcie, zawinięcie i zaklejenie kapturkiem; aby zostać wykwalifikowanym torcedore potrzeba co najmniej kilku lat praktyki pod okiem mistrzów w tym zawodzie; niektórzy torcedore specjalizują się w konkretnym etapie produkcji – zakładają np. tylko ostatnią powłokę cygara – liść pokrywowy; często najlepsi z nich są odpowiedzialni za wykonanie specjalnych limitowanych serii cygar.
Tytoń homogenizowany – otrzymany w sposób sztuczny (mieszanka sproszkowanego tytoniu i specjalnego kleju) „papier” tytoniowy służący jako zawijacz w tańszych, maszynowych cygarach.
Wkładka (filler) – zasadnicza część cygara, zwinięte ciasno całe liście (long filler) lub ich kawałki (short filler) nadające główny smak i aromat cygaru; dobór odpowiedniej mieszanki liści tytoniu stanowi tajemnicę każdego producenta i decyduje o końcowym efekcie.
Zawijacz (binder) – liść tytoniu o dość mocnej i zwartej konstrukcji, podtrzymujący zwinięte w środku liście oraz całą konstrukcję cygara.