Smak cygar
Cygaro, podobnie jak wino lub wykwintna potrawa, powinno zachwycać swoim smakiem. To, czy rzeczywiście tak się stanie, zależy od marki cygara, sposobu w jaki było przechowywane oraz kiedy i gdzie cygaro zostanie zapalone.
Każda marka cygar ma swój charakterystyczny smak, który uzyskuje się dzięki zastosowaniu odpowiednich mieszanek tytoniu. Na smak cygara wpływa również jego format (vitola), czyli kombinacja długości i średnicy cygara. Tu można pokusić się o pewne uproszczenie, a mianowicie cygara długie są subtelniejsze w smaku na początku i odkrywają swój prawdziwy charakter w miarę palenia, natomiast krótkie pokazują swoje walory natychmiast po przypaleniu, nie karząc nam czekać na rozwinięcie w pełni swojego smaku.
Podobnie rzecz ma się z kalibrem, czyli średnicą cygara. Więcej substancji smakowozapachowych zawartych jest w cygarach o większym przekroju, a to za sprawą większego zróżnicowania użytych do jego wytworzenia liści tytoniu. I jak to często bywa, najbardziej popularne są cygara standardowe, o przeciętnej średnicy, mogące zaoferować palącemu odpowiednią kombinację walorów smakowych.
Sposób przechowywania cygar ma również olbrzymi wpływ na ich walory smakowe. Jedynym właściwym miejscem do przechowywania cygar jest humidor. Może być to drewniana skrzynka, szafka lub pomieszczenie zapewniające odpowiedni poziom wilgotności i wentylacji. Cygaro wysuszone traci swoje walory smakowe. Nie można dopuścić, aby cygara były bezpośrednio narażone na działanie promieni słonecznych. Dokonując zakupu, warto zwrócić uwagę gdzie i w jakich warunkach cygaro jest przechowywane.
Niektóre, mocniejsze odmiany cygar, są idealne do dłuższego przechowywania, w wyniku czego nabierają pełnych walorów smakowych. W miarę upływu czasu, podobnie jak wino, stają się coraz lepsze.
Określając smak cygara wymaga często używa się pojęć kulinarnych. Określenia typu: czekolada, miód, pieprzowa nuta, ziarno kakaowca, czarna kawa i inne, wyraźnie nawiązują do słownictwa obecnego w kuchni, przywodząc nam na myśl degustowanie wykwintnych potraw.
Cygaro wyjątkowo dobrze smakuje po dobrym posiłku. A w połączeniu ze szlachetnym trunkiem takim jak whisky czy cognac, smakuje jeszcze lepiej. Zwykle proponuje się słabsze cygara na początku dnia, a mocniejsze, o pełnym smaku po obfitszym posiłku lub na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi w towarzystwie dobrych trunków.
Pora dnia niezaprzeczalnie wpływa na smak cygara. Odpowiednia pora dnia oraz dobrane towarzystwo sprawiają, że każde nasze spotkanie z cygarem będzie czymś wyjątkowym, chwilą, do której będziemy stale wracać w naszych wspomnieniach.
Na koniec warto dodać tylko jedno – określeń smaków cygar jest tyle, ilu jest Aficionado na świecie.
Jeśli Państwo chcecie poznać nasze cygara, zapraszamy do opisów zamieszczonych przy produktach.
Miłego dymka w dobrym towarzystwie!